Green light for Crawley Town Hall regeneration scheme

Westrock and Cartwright Pickard have secured planning permission for a new Town Hall and commercial office building, a new public square and refurbishments to an existing multi-storey car park in Crawley, alongside outline permission for up to 182 new homes and a district energy centre.

The new nine-storey Crawley Town Hall, which will front onto The Boulevard and a new landscaped public square, will provide over 4,000sqm customer service and civic office space, including a new Civic Chamber for Crawley Borough Council, with five floors of flexible commercial office space above. A mixed-use building will sit to the west and north sides of the public square with commercial space to the ground floor in addition to the new housing.

Our scheme will create a distinctive, modern and flexible Town Hall building for the local community, achieve significant savings on the council’s current running costs and improve its service delivery. The new facilities being built as part of the masterplan will transform the town centre and enable the council to benefit from the ability to generate new revenue from commercial office tenants.

James Pickard, Director of Cartwright Pickard, said:
“Crawley is defined by its New Town character and our approach has sought to celebrate this while allowing for urban renewal. The new Town Hall will create a vibrant public building fit for the future and bring hundreds of long-term jobs and new homes into the town centre. We are delighted that the council has given our plans the green light.”

Matt Willcock, Head of Development at Westrock, said:
“Crawley Town Hall is turning out to be a leading town centre regeneration project thanks to the hard work of all involved. It exemplifies how thoughtful design can be leveraged to create high quality buildings that put sustainability and occupant wellbeing at the heart of the design while meeting the long-term commercial goals of all stakeholders.”

The architectural approach to the new Town Hall, its facades and the use of materials follows the spirit and architectural lineage of the early modernist buildings that define Crawley’s New Town character. The low-energy building will use precast reconstituted stone panels to express the structural frame, with a brick infill panel expressed as non load-bearing cladding. The composition of the elevations intentionally has a vertical emphasis with secondary horizontal expression every two floors.

To improve occupant wellbeing and comfort, the proportion of glazing in the facade has been carefully considered at 45% to create optimum internal conditions in terms of daylight and views out, balanced with the need to minimise overheating and glare in summer and excessive heat loss in winter.

Construction is due to start later this year.

 

Share