Banner Cross 

Cartwright Pickard has cleverly reinvigorated and repurposed a tired existing car repair workshop, helping us to kickstart the regeneration of the wider VW car dealership site. We are delighted with the team’s high-quality response.

Scott Hinchliffe, Director, Primesite UK Ltd

Client  Primesite UK Ltd
Location  Sheffield
Completion  2020

Services

  • RIBA stages 1-6
  • Architectural design
Banner Cross
Transforming a redundant car workshop into high-quality and flexible office space, this project demonstrates the benefit of taking a retrofit-first approach to existing buildings.

Located on a prominent gateway site, the Banner Cross offices are the first phase of a wider mixed-use development of a former VW car dealership which will create new flexible office and commercial space to Ecclesall Road, alongside eight townhouses to the rear of the site off Talmont Road.

Our proposals worked with the existing structure and levels to provide open-plan office accommodation to the first-floor level with its own main entrance from the existing vehicular ramp along the south elevation. The existing concrete-frame structure has been completely retained to make full re-use of the building’s embodied energy, while the envelope has been thermally upgraded to improve the building’s thermal efficiency to modern standards.

Internally, the layout uses the existing core arrangements, with only the addition of a rooftop extension to provide secure access and escape from the dedicated car park for the building. The ground floor provides secure car parking for the wider site.

Banner Cross

Banner Cross
Banner Cross
Banner Cross

The existing silver aluminium cladding which was in use across part of the façade has been replaced with weathering steel, which sits above a painted brick base to reflect the use of accommodation within.

This choice of material is a nod to Sheffield’s industrial heritage and creates a low-maintenance façade that will grow old gracefully. The cladding has been extended beyond the rooftop to provide a rational roofline across the whole building.

New ribbon windows introduce a strong office grid into the existing building and also provide high level ventilation for future flexibility. Painted miss-brick infills are integrated into the ground floor car park to rationalise the masonry elevations and provide fresh air ventilation throughout.

The office space is now occupied by accountancy firm BrownMcLeod, with interior fit-out by Ovo Spaces.

Banner Cross
Banner Cross
Banner Cross

Photography Tom Kahler