Tier 2 Data Centre 

The design of data centres can be dictated by the technical requirements to service the white space, often resulting in ungainly boxes. We sought to produce a clean, elegant form that simplifies the building massing and streamlines its appearance.

Client  Confidential
Location  Confidential
Completion  2010
Cost  £10m

Services

  • Architectural design
  • Spatial design

This BREEAM Very Good 6,300sqm single-storey technology centre for a national bank includes data halls, office space, R&D facilities and business continuity capability. The building has been designed to be easily adapted to double in size if required.

To mitigate the building’s large footprint in relation to other structures in the immediate vicinity, corners have been curved to remove hard edges. Horizontal bands of timber help to reduce the visual height of the building elements, emphasising the long sleek lines of the data hall.

The primary cladding material is untreated FSC-certified Western Red Cedar, applied as a rainscreen. Three timber sizes were interspersed to give a rich pattern to the elevations. The facades will weather and change with time, initially a rich red/brown colour they will fade to a subtle silver-grey.

The timber batons to the exterior are designed to express the bittorrents used in the data housed within.